Doneer jij ook €1,- aan Haarwensen?

03 mei 2020 - 10:00

Manon is al een groot deel van haar lezen onzichtbaar ziek. Maar realiseert zich dat er ook veel mensen zijn die zichtbaar zich is. Zij wil deze mensen helpen. Daarom doneert zij al meerdere jaren haar haar aan Haarwensen. Wanneer de kappers weer open gaan, wil ze wederom haar haar doneren, maar daarnaast hoopt ze ook geld te halen. Zo zorgt ze ervoor dat haar gedoneerde haar daadwerkelijk tot een haarwerk verwerkt kan worden. 

 

Manon verteld graag zelf waarom ze zich op deze manier voor Haarwensen inzet;

 

“Mijn naam is Manon Schouten en ik ben 24 jaar. Toen ik 10 was, kreeg ik uit het niets Diabetes Type I. Sindsdien prik ik elke dag een paar keer in mijn vingers en spuit ik een paar keer per dag insuline in mijn benen en buik. De technologie gaat langzaam vooruit, maar leven met Diabetes zal altijd moeilijk blijven.

 

Zeker tijdens mijn studie en op mijn werk was het loodzwaar om te blijven leren/werken/buffelen terwijl ik niks anders kon eten dan wat schijfjes komkommer (en daar ook nog eens voor moest spuiten). Een blikje cola of een koek of iets dergelijks, wat mijn klasgenoten of collega's dan argeloos namen voor wat extra energie, zal ik nooit kunnen nemen ook niet als ik mijn bloedglucose wél onder controle heb.

 

Op mijn 14e zat ik bij de kapper. Ik ga eigenlijk altijd naar dezelfde zaak in mijn woonplaats Castricum (onder Alkmaar). De kapper die me toen knipte vroeg of ik mijn haar niet zou willen doneren. Hij legde uit dat er toen veel vraag was naar natuurlijk blond haar voor pruiken en haarwerken, voor mensen die hun eigen haar verliezen. Dat opende mij de ogen. Ik besefte in één klap dat er mensen en kinderen zijn die het nog veel zwaarder hebben dan ik. Bij mij zie je niet dat ik ziek ben, op mijn blauwe spuitplekken na. Een kindje aan de chemotherapie herkent iedereen natuurlijk meteen. Dat besef maakte me nederig en is sindsdien mijn reminder om 'niet te zeuren'. Of misschien meer, om mezelf op te peppen. Ja, ik heb veel lichamelijke en geestelijke pijn, maar het kan altijd erger en uitzichtlozer. Veel erger! Ik moet echt mijn zegeningen tellen.

 

Zoals ik in dit filmpje zeg, doneer ik daarom zo vaak ik kan mijn haar. Wanneer de kapsalons weer open zijn doneer ik in juni mijn haar. Help jij mij mee en doneer jij ook €1,- aan Haarwensen ovv Actie Manon?”


Naar het overzicht