Leerlingen Tessenderlandt gaan kort voor Haarwensen

Leerlingen Tessenderlandt gaan kort voor Haarwensen

22 april 2013

In de aula van het Tessenderlandt aan de Riebeecklaan staan leerlingen te kijken hoe medeleerlingen geknipt worden. Dit is zeker geen normale knipbeurt. Er gaat minimaal 25 centimeter van het haar van de meiden af. De jongens krijgen een kaal koppie, ook lekker voor de zomer. Iets meer dan 25 dames en 10 jongens hebben zich al opgegeven voor de gratis knipbeurt voor het goede doel.

De middag staat geheel in het teken van kanker. De Bredase Leonie Muller doet vandaag haar verhaal, geheel op eigen wijze. Als ze het podium wordt ze het podium op geroepen en de muziek start, rapt Leonie over haar moeder die ook kampt met de ziekte kanker. “Mijn moeder heeft vorige week besloten haar lange haren af te knippen, dat is best heftig”, legt de rapster haar aanwezigheid uit na haar optreden.

Hoewel bijna iedereen wel iemand kent in zijn of haar omgeving met kanker. maakt het verhaal van Steffie en Ramon indruk op de scholieren. “Vreemden zien bijna niet dat dit een pruik is”, glimlacht Steffie wijzend naar haar blonde haar. Op haar 24e voelde Steffie iets in haar borst, het bleek borstkanker te zijn. Nu, een jaar later, vertelt zij hier haar verhaal. Volgende week krijgt ze een test om te zien of ze schoon is. “Maar ik heb nooit gedacht dat ik het niet zou overleven”, zegt ze dapper.

“Ik had het zelf nooit van zo dichtbij meegemaakt, je moet ineens echt volwassen zijn”, vertelt Ramon, de vriend van Steffie. “Ik ging met haar mee naar het ziekenhuis voor een chemo. Ja, zoiets is voor mij ook de eerste keer. Ik dacht dat Steffie haar chemo in een gesloten kamer kreeg. Maar we kwamen op een grote zaal terecht, waar een heleboel mensen zaten die chemo kregen. Dan zitten ze daar te kletsen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is”, vertelt Ramon met verbazing in zijn stem. Ondertussen is hij er aan gewend.

Net als de pruik van Steffie, worden de meeste pruiken tegenwoordig gemaakt van echt haar. Deze pruiken zijn duur, het kost namelijk een week om slechts 1 pruik te maken. Naast geld, tijd en energie, kost het ook flink wat mensenhaar. De bak met afgeknipte vlechten wordt deze middag goed gevuld. Studenten van het Vitalis knippen de leerlingen. Voor degene die liever niet al hun wilde manen verliezen is er voor 10 euro een kapper die gewoon de puntjes er af haalt. Het geld gaat uiteraard naar het goede doel. Dit goede doel is KiKa die onderzoek financiert om de ziekte kanker mogelijk in de toekomst in te kunnen dammen.

In totaal zijn er 52 vlechten overhandigd aan Stichting Haarwensen die hier ontzettend blij mee zijn. Per pruik hebben ze zo’n 3 a 5 vlechten nodig. Er kunnen nu ongeveer 8 of zelfs 9 kinderen blij gemaakt worden met een pruik. As donderdag om 12.05 uur wordt het geldbedrag bekend gemaakt wat geschonken wordt aan KiKa.

Veel meiden bewijzen dat kort haar ook vrouwelijk kan zijn. Van een bob tot de zijkant kaalgeschoren, genoeg variatie bij de leerlingen van Tessenderlandt. Voor de leerlingen een nieuwe coupe en voor kinderen met kanker een nieuwe, puike pruik!


Terug naar het overzicht