Uitgeverij Blossom Books beloont haardonoren

Uitgeverij Blossom Books beloont haardonoren

06 februari 2014

Uitgeverij Blossom Books is een actie gestart voor Haarwensen. In februari verschijnt het boek Zac & Mia van A.J.Betts, over twee jongeren met kanker. In het boek zit een scène waarin de hoofdpersoon haar haar verliest. Redacteur Myrthe was daar zo van onder de indruk, dat ze besloot haar haar te doneren. Hieronder vertelt ze haar verhaal.

Lezen over kanker is iets anders dan zelf kanker hebben. Héél iets anders. En terwijl ik geroerd werd door Zac & Mia, met ze meehuilde, lachte en frustratie voelde, zijn er een heleboel mensen die dit écht meemaken. Het voelt soms dubbel, een prachtig verhaal lezen over iets dat in de werkelijkheid ook gebeurt. Wij leggen na het lezen het boek weg, maar voor mensen die ziek zijn houdt het niet zomaar op.

Na het lezen van dit boek wilde ik meer doen dan de jaarlijkse vriend(in) steunen die de Alpe D’Huez op ging fietsen of de collectant een paar euro toestoppen. In Zac & Mia staat een hele heftige scène waarin Mia er voor het eerst achter komt dat ze haar haren gaat verliezen. Het is een scène die je aan het nadenken zet en laat realiseren dat (ook al lijkt het misschien in vergelijking met het hebben van kanker iets kleins) ook het verliezen van je haar verschrikkelijk is. Zeker als je jong bent en nog met je haar hoort te zwieren.

Ik heb (had) heel veel haar. Lang, golvend haar waar ik altijd complimentjes over kreeg. Haar dat ik net zoals in Friends over mijn schouder kon gooien. Maar er zijn jongeren die niets hebben om mee te zwieren en er geen complimentjes over kunnen krijgen. Daarom besloot ik daar iets aan te doen.

Ik ging naar de kapper, liet ongeveer 30 cm van mijn haar afknippen en doneerde het aan Stichting Haarwensen. Easy as that. Ja, mijn haar is nu korter. Ja, sommige mensen vinden het echt zonde. Ja, ik zie er iets anders uit. En ja, ik kan het niet meer over mijn schouder gooien.

Maar so be it. Met mijn haar (en dat van vijf andere mensen) kunnen ze een pruik maken voor een kind dat het veel harder nodig heeft dan ik. Mijn haar groeit wel weer aan. Ik zie er ook best leuk uit met kort haar. Het haar van kinderen met kanker of alopecia groeit niet zomaar aan, en kaal zijn staat niet ‘leuk’.

Doneer ook je haar!
Wij roepen jullie op om ook je haar af te knippen en te doneren aan Stichting Haarwensen! En om jullie over die streep te trekken, ligt voor de eerste 50 jongeren tussen de 13 en 25 jaar die hun haar doneren het boek Zac & Mia klaar. Let er wel even op dat er bepaalde ‘spelregels‘ zijn als je je haar wil doneren.

Krijg Zac & Mia als beloning!
Heb je je haar gedoneerd en wil je het boek ontvangen? Stuur dan een foto van je donatie naar info@blossombooks.nl, samen met je adres en leeftijd, en wij sturen het boek naar je op!

Meer lezen over Zac & Mia? Dan kan hier.

 


Terug naar het overzicht