Vrijwilliger aan het woord: Monique

Vrijwilliger aan het woord: Monique

08 mei 2014

Vanuit mijn beroep als kapster werd ik al regelmatig geconfronteerd met kaalhoofdigheid bij kinderen. Lang hoefde ik er dan ook niet over na te denken om iets voor Haarwensen te gaan doen. Tijdens de door mij eerder georganiseerde workshops, vlechtte ik tegen vergoeding al tientallen kinderen en doneerde de gehele opbrengst aan Haarwensen; het leverde enkele honderden Euro’s op. Hierdoor werd ik gemotiveerd om nog een grotere actie te bedenken, waarbij juist kinderen iets gaan doen voor de kinderen die sociaal lijden onder hun ongewenste kaalheid.

Het idee werd al snel geboren om een actie op te zetten met Tabitha in Hoofddorp, de basisschool van mijn twee dochters. Directie en leerkrachten waren zo positief over het idee om kinderen iets voor andere kinderen te laten doen dat er al snel, in samenwerking met het Goede Doelenteam van de school, een actieplan op tafel lag. Allereerst werden de leerkrachten en leerlingen voorgelicht door Linsey Haarwensen over wat de Stichting daadwerkelijk inhoudt. Drie weken lang werden er door de gehele basisschool van ruim vijfhonderd kinderen massaal statiegeldflessen ingezameld. Bij de lokale C1000 zette we een emballage box neer, waarin klanten hun statiegelden konden doneren. Veel kinderen organiseerde tegelijkertijd op eigen initiatief en met grote creativiteit, diverse ludieke acties zoals cupcakes bakken, klusjes doen, armbandjes maken, auto's wassen, schilderijtjes maken en nog veel meer. Op de laatste dag de finaledag werden er kinderen geknipt voor € 15,- door mijn team van ervaren kapsters. Vrijwillige moeders en de leerlingen van de bovenbouw maakten de mooiste vlechten bij de kinderen voor € 5,-. Spannend was het moment van de kinderen en moeders die hun haar lieten afknippen voor Haarwensen. Dit geheel belangeloos. Op deze dag werden er in totaal negen vlechten gedoneerd!

Ik kijk zeer tevreden terug op de actie met de basisschool van mijn beide dochters. Er is een prachtig bedrag door alle kinderen bijeen gebracht. Erg ontroerend is te zien, dat meisjes hun eigen lange haar bewust laten afknippen om het af te staan aan andere kinderen die een pruik van echt haar hard nodig hebben om sociaal weer mee te tellen. Maar zonder de hulp van alle kids, het Goede Doelenteam van Tabitha en de tomeloze inzet van heel veel vrijwilligers, was dit prachtige resultaat niet mogelijk geweest. Heel bijzonder is nog, dat naar aanleiding van de aandacht in de lokale pers over de actie van Tabitha, een anonieme gever een bedrag toezegde van meer liefst € 4.000,- voor Haarwensen. Dat brengt het totaalbedrag van deze Haarwensen-actie op € 7.500,-. Met zo’n resultaat en bijna tien gedoneerde vlechten voor Haarwensen, ben ik een heel gelukkig mens!

Laat dit een inspiratiebron zijn voor (basis)scholen die zich willen inzetten voor kinderen die het zo keihard nodig hebben!

Wilt u ook vrijwilliger worden? Kijk hier voor meer informatie en meld u aan!


Terug naar het overzicht