Jongen doneert 45 cm haar

Jongen doneert 45 cm haar

24 maart 2015

Ingestuurd door Christine Wimmer

NIEUWKUIJK- Donderdag 19 maart jl. was het dan eindelijk zover! Na bijna 2,5 jaar zijn haren niet afgeknipt te hebben, werd er door kapster Jacqueline van Jackie’s Haarmode, de schaar erin gezet. Micah Boom een jongen in de leeftijd van 7 jaar uit Nieuwkuijk, besloot om ruim 45 centimeter van zijn lange, zeer witte en blonde haren te schenken aan Stichting Haarwensen.

In oktober 2012 schreef ikzelf voor de Heusdense Courant een artikel over haardonatie aan Stichting Haarwensen. Mijn zoon Micah (toen 5 jaar oud) vroeg naar aanleiding van de foto bij het artikel; waarom Juf Yvonne een vlecht in haar hand had en in de krant stond? Na een uitleg was zijn reactie: “Dat wil ik ook, kan dit ook of moet je dan groot of een meisje zijn?”

Micah altijd al een kind met een duidelijke eigen wil, begon vanaf dat moment vastberaden aan zijn doel: zijn witte haren gaan sparen voor kinderen die ziek zijn en die dan een pruik krijgen van echte haren, die andere mensen schenken! “In de klas werd mijn haar zelfs langer dan die van de meisjes. Iedereen denkt als ze mij voor het eerst zien, dat ik een meisje ben! En vaak zeggen de mensen dan tegen mamma ‘ze heeft erg mooi wit haar’. Dit gebeurde steeds vaker en daarom vertelde ik dan, na thuis veel te hebben geoefend, in één zin ‘ik ben Micah, een jongen en ik spaar voor Kika’! Mamma of pappa legde het dan wel verder wel uit, wanneer de mensen mij niet begrepen. En dat vonden de mensen dan wel stoer van mij!”

Toen zijn haren lang genoeg waren en aan de voorwaarden voldeed die Stichting Haarwensen heeft gesteld, kon hij echter toch nog geen afstand doen van het vertrouwde lange kapsel. Een elastiekje werd de oplossing voor het ongemak tijdens de voetbalwedstrijden, het zwemmen en het ravotten buiten. Micah besloot ondanks een warme zomer in 2014 het knippen nog een jaartje uit te stellen. De haarlengte van 25 centimeter werd uiteindelijk 47 centimeter lang. “ Maak ik misschien twee kindjes blij, wanneer ik het nog langer door laat groeien. Dus ik ging nog niet naar de kapper.”

En toen was het eindelijk zover! Micah besloot om de lente van 2015 in te gaan met een super kort jongens koppie. Nog een fotoshoot, bij fotograaf Arold van der Aa, met lange haren en daarna één met het nieuwe jongens kapsel, als trotse herinnering voor later.

Donderdagavond was het een spannend moment voor Micah. Door kapper Jacqueline werd 47 centimeter haar gewassen, geföhnd, gevlochten en werd hiervan ruim 45 centimeter afgeknipt. “Het is wel heel anders, maar wel fijn. Ik hoef het nu niet meer te laten kammen en uitgebreid te wassen. Ook herkende vele mensen mij niet, zelfs de kinderen in de klas herkende mij niet. Nu heb ik heel kort en zelfs opgeschoren haren, maar misschien ga ik het ooit opnieuw laten groeien om andere kindjes blij te kunnen maken”.


Terug naar het overzicht