Raff liet zijn haar afknippen tijdens zijn spreekbeurt

Raff liet zijn haar afknippen tijdens zijn spreekbeurt

25 februari 2019

Doodse stilte in groep 7 van basisschool de Biezenhof als kapster Lotty de schaar in de lange vlecht van Raff Martijn zet. Raff moet er wel even van slikken. In een keer is zijn haar dertig centimeter korter. Hij heeft het tweeënhalf jaar laten groeien om het te doneren aan Stichting Haarwensen.

 

Op 5 februari hield Raff zijn spreekbeurt over Stichting Haarwensen. Moeilijke woorden als alopecia areata - pleksgewijze kaalheid - rolden zonder enige hapering uit zijn mond. De klas hing aan zijn lippen toen hij vertelde hoe in Azië de haren stuk voor stuk in de kinderpruiken worden geknoopt.

 

Alle klasgenoten hielden hun adem in bij het spectaculaire slotstuk van zijn spreekbeurt. Kapster Lotty van den Akker was speciaal naar de klas gekomen om Raffs haar te knippen. Om er pruiken van te kunnen maken, moet het haar in een vlecht zitten en minstens dertig centimeter lang zijn. Voor één pruik worden wel vier of vijf vlechten gebruikt", had Raff zijn klasgenoten al verteld. Eigenlijk was hij wel blij dat hij nu van dat lange haar af is. Het was onhandig en raakte steeds meer in de klit. “En ik werd best vaak voor een meisje aangezien", zegt hij, nog steeds een beetje verbaasd.

 

Raff heeft nog meer gedaan. Hij heeft lege flessen opgehaald en bonnetjes ingezameld bij de supermarkt. Daar heeft hij 400 euro mee opgehaald. Na de spreekbeurt geven de klasgenoten veel complimenten aan Raff. Maar zijn klasgenoten hadden ook een verrassing. Terwijl de kapster straks jouw haar in model knipt, houden je klasgenoten een sponsorloop. De opbrengst mag jij ook meesturen naar Stichting Haarwensen", vertelde meester Maarten Hogewoning. De kinderen gingen gelijk hun jassen aantrekken en even later renden ze allemaal hijgend en puffend rond de school, soms wel zes rondjes.

Raff moest daar vanuit zijn kappersstoel wel om lachen. ,,Doe maar rustig aan", zei hij tegen kapster Lotty. Dan lopen ze langer en halen we meer geld op."

In totaal heeft Raff een bedrag van €700,- opgehaald!

Bron: BN de Stem


Terug naar het overzicht