Sponsorevent Sophie Huijskens

Sponsorevent Sophie Huijskens

23 mei 2019

In januari heeft Sophie Huijskens haar promotie onderzoek naar het bestralen van kinderkanker in het AMC afgerond. Hoewel zij natuurkunde heeft gestudeerd en tijdens haar onderzoek geen direct contact met de patiënten had, zag zij vaak genoeg patiënten in de wachtkamer zitten en was zij zich er goed van bewust wat alle nare bijwerkingen de behandelingen met zich meebrengen, waaronder ook haaruitval. Zij wilde iets voor de kinderen terug doen en besloot in 2016 haar haar voor de eerste keer te doneren. Nu 3 jaar later heeft ze weer genoeg lengte gespaard om het voor de 2de keer te kunnen doneren.

 

Op vrijdag 17 mei heeft Sophie succesvol haar proefschrift, Organ Motion in Children for High-Precision Radiotherapy, verdedigd en dat moest natuurlijk gevierd worden. Om haar promotie dag te vieren heeft zij een sponsorevent georganiseerd. Iedereen kon een ticket van €15,- voor haar feest kopen. Dit bedrag en een deel van de opbrengst van de verkoop van drankjes en hapjes etc. werden gedoneerd aan Haarwensen. Ook heeft ze op de avond zelf haar haar gedoneerd aan Haarwensen. Sophie heeft met haar haar doneren en het promotiefeest maar liefst €3.038,- opgehaald voor Haarwensen. Hiermee kunnen we 2 kinderen verblijden met een kosteloos haarwerk.

 

Sophie haar promotie onderzoek luidde :

“Organ motion in children for high-precision radiotherapy. Why treat children like adults?’ 
Het doel van radiotherapie is om een tumor nauwkeurig te bestralen zonder het omliggende gezonde weefsel te beschadigen. Maar doordat een mens beweegt, eet en ademhaalt, is de positie van tumoren en organen geen moment hetzelfde. Om zeker te weten dat de hele tumor bestraald wordt, voegen artsen een extra marge toe. Op een zogenaamde CB-CT-scan kan de orgaan en tumor beweging gemeten worden, waaruit de marge bepaald wordt. Voor het bestralen van kinderen gebruikten artsen tot voor kort de gegevens van volwassenen, omdat deze voor kinderen ontbraken. 
Huijskens beschrijft in haar proefschrift de orgaanbeweging in kinderen en vergelijkt dit met de gegevens van volwassenen. Ze toont aan dat deze beweging in kinderen kleiner is dan in volwassenen en dat kinderen regelmatiger ademen. Ook vond ze bij kinderen geen correlatie tussen de bewegingen en leeftijd, lengte en gewicht. Zo ontdekte ze dat een kind van vier jaar dezelfde orgaanbeweging had als een tiener met een lengte van 1,70 meter. Ze concludeert dat orgaanbeweging ook in kinderen patiënt-specifiek is en dat er voor iedereen een aanpak op maat moet komen. Dit geldt zeker bij radiotherapie met protonen, waarbij de tumor met meer precisie en hogere energie (=schadelijker) wordt bestraald, is het nóg belangrijker om de juiste marge te bepalen, benadrukt Huijskens. 


Terug naar het overzicht