Roparun draagt Haarwensen een warm hart toe

Roparun draagt Haarwensen een warm hart toe

05 augustus 2021

STICHTING HAARWENSEN HOEFT ZICH MINDER ZORGEN TE MAKEN NA DONATIE VAN 60.000 EURO

BRON: www.roparun.nl

Wanneer kinderen door de gevolgen van chemotherapie hun haar verliezen en kaal zijn, heeft dit vaak een grote impact. Deze kinderen worden vaak bekeken alsof ze anders zijn, met als gevolg dat zij zich minder zelfverzekerd voelen en constant ‘hun verhaal’ moeten vertellen. De kinderen hebben daardoor vaak maar een wens: een mooi haarwerk wat ervoor kan zorgen dat de kinderen zich zelfverzekerder voelen en er niet anders uitzien dan leeftijdsgenootjes. Dit zorgde ervoor dat Yvonne de Boer in 2007 Stichting Haarwensen oprichtte.

Yvonne had al een kapsalon en haarwerksalon in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Veel kinderen die vechten tegen kanker worden daar in het Emma Kinderziekenhuis behandeld. Zo’n veertien jaar geleden viel het kwartje voor haar. “Ik weet nog goed het moment, waarop ik dacht dit kan niet langer. Toen ik op de afdeling liep om een kind, waarvan de ouders het zich financieel konden veroorloven, blij te maken met een haarwerk, zag ik daar nog meer kinderen met kale hoofdjes. Bedroefde gezichtjes van kinderen en ouders, voor wie dit niet financieel haalbaar was. Dat de kinderen samen met hun ouders vechten tegen deze onmenselijke ziekte is al verschrikkelijk, maar dat niet alle kinderen de mogelijkheid hadden om een haarwerk te dragen was hartverscheurend. Ik wist meteen dat ik hier iets voor moest gaan doen”, vertelt Yvonne.

HAAR GENOEG, MAAR DAN BEN JE ER NOG NIET
Inmiddels, veertien jaar later, heeft Stichting Haarwensen al zo’n 1.800 pruiken weggeven. Voordat er een haarwerk aan een kind overhandigd mag worden, gaat er een heel proces aan vooraf. “Veel mensen denken dat wanneer er genoeg haar is je er al bent, maar dan begint het proces pas. Er zijn vijf steunpilaren waar onze organisatie uit bestaat. Het begint met het doneren van haar. Vervolgens moet er contact gelegd worden met een ontvanger, een kind waar het haarwerk voor gemaakt wordt. Het kantoor speelt hier een belangrijke rol in. Het kind gaat vervolgens eerst langs een steunpunt voor een intakegesprek. Bij deze steunpunten zijn verschillende haarwerken beschikbaar, zodat het kind een keuze kan maken uit een van de vier of vijf pruiken. Nadat een kind een haarwerk van ons ontvangen heeft, zorgen we uiteindelijk ook voor de nazorg en het onderhoud hiervan”, legt Yvonne uit.

ZORGEN DOOR DE CORONACRISIS
Met de donatie van het haar is het project voor de helft gerealiseerd. Het realiseren van de andere helft, het maken van een haarwerk, kost geld. Tijdens de coronacrisis, een periode met minder inkomsten, bleek dit lastiger. Hierdoor luidde in februari 2021 de noodklok. Yvonne kijkt hier op terug: “We kwamen door Corona bijna in een situatie terecht waar je nooit in wil komen, namelijk dat je moet kiezen tussen wie wel en wie niet. Mensen denken vaak dat wanneer er haar is er ook een haarwerk gemaakt kan worden, maar dit kost natuurlijk geld. We hebben wel haar, maar geen geld om er haarwerken van te laten maken.” Normaal gesproken ontvangt Stichting Haarwensen structureel geld uit evenementen, waarbij ze zijn aangesloten. Door de omstandigheden waren er het afgelopen jaar geen evenementen en dus vrijwel geen inkomsten voor de stichting.

Met een donatie van 60.000 euro van Stichting Roparun kan Haarwensen weer even vooruit. “We zijn zo enorm blij met de hulp van Stichting Roparun. Met dit bedrag kunnen we weer zo’n veertig kinderen blij maken met een mooi haarwerk. Op dit moment is er een langere wachttijd voor kinderen. Dit tijdsbestek willen we terug brengen, zodat de kinderen zichzelf zo snel mogelijk weer terug kunnen vinden in de persoon die ze willen zijn”, besluit Yvonne.


Terug naar het overzicht