Tocht Naer Vlaenderen voor Haarwensen

Tocht Naer Vlaenderen voor Haarwensen

19 augustus 2021

Dorine van Gils zet zich al meer dan 5 jaar actief voor Haarwensen in. Al op jonge leeftijd begon zij met het opzetten van diverse acties om voor dit doel geld te genereren Zo verzamelt ze spullen om deze te verkopen op Marktplaats, smelt ze gekregen oude kaarsen om en verkoopt ze deze nieuwe kaarsen, en introduceerde zij de ‘ruiltas’. Via de speciale "Geertruidenbergse actie Stichting Haarwensen" Facebookpagina heeft ze hiermee al veel mensen bereikt. In de loop der jaren zijn er met haar acties honderden euros opgehaald.

Naast haar inspanningen voor Haarwensen beleeft zij ook veel plezier aan het uit oefenen van haar hobby; re-anactor met als specialisatie de Tachtig Jarige Oorlog. In weekenden trekt zij er op uit om gebeurtenissen uit die tijd na te spelen, op historische evenementen en lokaties.

Ook haar vriend Tom is hier erg actief mee. Het idee ontstond om deze 2 activiteiten te bundelen. Met hulp van anderen werd de ‘Tocht Naer Vlaenderen’ georganiseerd, om geld voor Haarwensen op te halen.

In 1600 werd deze tocht gelopen door Prins Maurits van Oranje-Nassau. Het startpunt lag in Philippine (NL) en ging door tot Nieuwpoort (BE). Samen met een aantal andere re-enactors hebben ze deze tocht opnieuw afgelegd, precies zoals destijds werd gedaan. Dus met historische kleding, wapens en het schoeisel uit 1600. Dit bleek nog een hele uitdaging te zijn.

Tot verdriet van de deelnemers is het hen niet gelukt om de 100 kilometer lange tocht uit te lopen. Blessures en blaren maakte het onmogelijk om Nieuwpoort verantwoord en veilig te bereiken. Desondanks kijken ze met heel veel plezier terug op het bijzondere weekend.

Het financiële doel is wél behaald: minimaal 1500 euro ophalen voor Stichting Haarwensen. Voorafgaand aan de tocht hebben de deelnemers geld ingezameld. En ook tijdens de tocht hebben veel mensen hen gesteund met een financiële donatie. Ook de kranten en een TV zender vonden het zo’n bijzondere actie dat zij er aandacht aan hebben geschonken.

Volgeplakt met blarenpleisters en in comfortabele kleding werd de balans opgemaakt. De re-enactors hebben met hun bijzondere tocht maar liefst € 1.671,25 opgehaald.

En volgend jaar…. Hopen ze op een herkansing. Houd de Facebookpagina "Geertruidenbergse actie stichting Haarwensen" in de gaten om op de hoogte te blijven.


Terug naar het overzicht