Vragen over doneren

Moet het haar los of in een vlecht gemeten worden?
Je mag het haar in een staart meten. Wanneer je het haar vlecht alvorens je het meet, kan het iets korter lijken.

Waarom mag er geen geverfd of haar met high lights gedoneerd worden?
Voordat het haar wordt verwerkt tot een haarwerk wordt het deels ontschubt, dit voorkomt klitten in het haar. Wanneer wij dit doen bij behandeld (geverfd) haar gaat dit juist averechts werken. Wanneer het haar chemisch behandeld wordt worden de haarschubben opengezet om het haar een andere kleur te geven. Deze haarschubben gaan niet meer helemaal dicht.

Na het ontschubben worden alle haren stuk voor stuk op een netje geknoopt. In eerste instantie ziet het haarwerk er prachtig uit, maar na enkele uren dragen kunnen er veel klitten in komen. Deze klitten zijn in het verleden zo erg geworden dat haarwerken weggegooid moest worden.

Hoe oud mag het haar zijn?

De leeftijd van de haardonor maakt niet uit. Zolang het haar maar een kleur heeft die geschikt is voor een kind – dus geen grijs haar -. Haar wat meer dan 5 jaar geleden is afgeknipt kan wat uitgedroogd zijn. Het haar is dan al langere tijd niet gevoed en kan broos worden. Hierdoor kunnen de haren in het haarwerk afbreken. Echter is het heel lastig te zeggen vanaf welke ‘leeftijd’ dit is. De ene staart blijft namelijk veel langer goed dan de andere staart.


Wij ontvangen de vlecht graag. Dan kunnen wij beoordelen of deze nog gebruikt kan worden. Wanneer de vlecht niet meer bruikbaar is, sturen wij deze altijd retour aan de afzender.

Het is dan ook belangrijk om de naam en (e-mail)adresgegevens van de haardonor mee te sturen. Wanneer de vlecht wel bruikbaar is (wat wij uiteraard hopen) sturen wij een ontvangstbevestiging in de vorm van een bedankbrief toe. Zo weet je zeker dat je haar goed is aangekomen en bruikbaar is.

 

Waar kan ik het haar laten afknippen?
Je kunt het haar gewoon bij je eigen kapper laten knippen. Leg goed uit dat je het haar wil doneren en zorg dat het wordt gevlochten voordat het wordt afgeknipt. Onder het kopje Doneer je haar kun je ook de adressen vinden van kapsalons die in geval van een haardonatie gratis of tegen een gereduceerd tarief willen knippen. Je moet daarvoor wel een afspraak maken. Informeer voorafgaand aan je bezoek goed naar de voorwaarden. 

Kan ik zien wat er met mijn haar gebeurt als ik het heb gedoneerd?
Helaas kunnen wij het eindresultaat van het uiteindelijke haarwerk niet laten zien, want voor één haarwerk zijn meerdere staarten nodig. Wij sorteren de binnen gekomen vlechten op kleur, lengte en structuur. De vlechten die het meest op elkaar lijken worden verwerkt tot één haarwerk. Hierdoor is achteraf niet meer te zien waar jouw haar in verwerkt is. Ben je nieuwsgierig naar wat de kinderen van hun haarwerk vinden. Lees dan de bedankjes op de Foto’s en verhalen pagina.

Kan ik mijn haar ook doneren als het in laagjes is geknipt?
Het haar mag ook worden gedoneerd als het in laagjes is geknipt, mits de kortste laag niet korter dan 30 cm is. Haar dat korter is dan 30 cm. is kan namelijk niet gebruikt worden.

Moet mijn haar nog met een bepaald product behandeld worden voordat ik het doneer?
We ontvangen je vlecht het liefst schoon, droog en zonder stylingsproducten.

Hoe weet ik dat mijn haar goed is aangekomen?
Wanneer er een briefje met de naam, leeftijd en (e-mail)adresgegevens van de haardonor wordt meegestuurd, kunnen wij een ontvangstbevestiging toesturen. Wij proberen iedereen binnen 4 weken een bevestiging van ontvangst toe te sturen. Een handig invulformulier is hier te downloaden – link naar donatiebrief. 

Kunnen jullie gebruikte haarwerken of haarstukken ook gebruiken?
Nee, helaas kunnen wij geen reeds gemaakte of gebruikte haarwerken en/of haarstukken gebruiken. Deze zijn al bewerkt en kunnen niet nogmaals bewerkt worden. Wij leveren maatwerk en dit gebeurt met een nieuw/onbehandeld haar. We hopen dat je hier begrip voor hebt.


Kunnen jullie extensions gebruiken?
Nee, de kwaliteit van extensions is minder dan recent afgeknipt haar. Dit komt omdat het haar in extensions al eens behandeld is. Wanneer wij de haarwerken laten maken, gaan wij uiteraard voor de mooiste stukken haar. En dat zijn de staarten die door de mensen worden afgeknipt en geen extensions.

Kan ik gekruld haar doneren?
Ja, dat mag. Er zijn immers ook kinderen met gekruld haar die een haarwerk nodig hebben.

Moet het haar echt 35cm lang zijn?
Ja, het haar moet minimaal 35 cm of langer zijn. De meeste haarwerken worden aangevraagd door meisjes. En zij hebben bijna allemaal erg lang haar. Voor korte haarwerk en de haarwerken voor jongens hebben wij voldoende haar op voorraad liggen.