Dirk Groeneveld

 

dirk-1(1).jpg

Al sinds 2011 organiseert Dirk Groeneveld knipdagen voor Haarwensen. De knipdagen zijn altijd een evenement op zichzelf en mensen uit het hele land komen naar Apeldoorn om het haar te doneren. Wie is het gezicht achter deze dagen en wat zorgt ervoor dat deze man dit al zoveel jaren organiseert?

Het concept van Kees
De aanleiding voor de vrijwillige inzet van Dirk, is erg verdrietig. “Mijn broer Kees was ziek. Hij had kanker. Daar is hij drie keer voor behandeld en na de derde keer bleek het ongeneeslijk. In het ziekenhuis kwam hij veel kinderen tegen die ook behandeld werden. Daar wilde hij iets voor doen. Hij zocht daarom contact met Haarwensen en zo werd het concept bedacht dat wij nog steeds uitvoeren.”

Op de eerste knipdag doneren 12 of 13 mensen hun haren voor het goede doel. Er worden plannen gesmeed voor een tweede dag en ICI Paris XL wil zelfs samenwerken om het geheel tot een nog groter succes te maken. Kees rijdt in zijn scootmobiel langs kappers, drukkers en de krant; alles om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het festijn. Helaas mag Kees de tweede knipdag niet meer meemaken. Dirk besluit de verdere organisatie op zich te nemen. “Er stonden 50 mensen gepland op die dag, dus toen heb ik het opgepakt.”

Voldoening van het werk
Ook de tweede dag wordt een groot succes. Juist door het succes van de dagen voelt Dirk zich betrokken bij Haarwensen en hij wil de knipdagen in de geest van zijn broer voortzetten. “Na een knipdag ben je aan het eind van je Latijn. We doen alles zelf, van opbouwen tot afbreken. Als je het resultaat ziet, dan geeft het een goed gevoel. Mensen zeggen weleens dat ik wel heel veel doe, maar dat zit in me. Je hebt dat of je hebt het niet. Meewerken aan zo’n dag brengt heel veel voldoening.”

Maar Dirk blijft benadrukken dat hij zo’n dag niet in zijn eentje kan organiseren. “Om mij heen heb ik veel familie en vrienden die altijd klaarstaan om hun steentje bij te dragen. Daarnaast lopen er twee professionele fotografen op de knipdagen rond, die van alle donateurs voor en na het knippen mooie foto’s maken. Ook is er een visagiste aanwezig. Na afloop krijgen de mensen de foto’s toegestuurd. Dat wordt altijd heel erg op prijs gesteld.” Naast vrijwilligers krijgt Dirk ook veel hulp van bedrijven uit de regio. “Goldwell bood ons twee kniptafels aan, BaByliss sponsorde krultangen en föhnen, Stoor stelde drie opslagboxen ter beschikking en de firma Dijkstra leent ons een auto om alles te vervoeren.”

“Ik houd van vrouwen met lang haar, maar ik vraag ze wel om het af te knippen.”

Speciale momenten
“Mijn broer had iets met 11, dus bij de elfde knipdag wilde ik iets speciaals doen. Ik wilde 100 mensen op een dag knippen. Ik houd van vrouwen met lang haar, maar ik vraag ze wel om het af te knippen, dat is ergens best wel dubbel.” Ook bij de organisatie van de 11e knipdag krijgt Dirk veel hulp van anderen. “Theater Orpheus in Apeldoorn stelde zalen beschikbaar, er waren kraampjes, dansscholen verzorgden optredens en bij bepaalde dansgroepen werd zelfs het examen afgenomen tijdens de knipdag. Uiteindelijk knipten we 105 mensen. Ons doel is dus gehaald. Later bleek Imani het meisje te zijn dat de 100ste staart doneerde. Zij werd in 2016 tweede bij The Voice Kids.”

De knipdagen zorgen ook voor bijzondere ontmoetingen. “Op de knipdag in winkelcentrum Oranjerie kwam er een jongedame naar ons toe, die had gelezen dat wij een knipdag organiseerden. Ze had zelf een pruik van Haarwensen. Het is heel bijzonder om te zien wat het resultaat is van het werk wat je op dat moment aan het doen bent. Natuurlijk hebben we altijd wel pruiken bij ons, maar dat zijn ruwe versies. Nu zie je live waar je het voor doet.”

Aanhaken bij bestaande evenementen
Het organiseren van de knipdagen is een behoorlijke klus. Dirk doet dit samen met een heel team van vrijwilligers, maar de invulling van de dag, die bedenkt hij zelf. “Ik denk tegenwoordig ook verder vooruit. Kraampjes invullen en muziek zoeken is heel veel werk. We proberen daarom steeds weer om evenementen te vinden waar we ons bij aan kunnen sluiten. Als mensen daar toch al heengaan, dan is het niet alleen het afstaan van het haar, maar is het ook een echt dagje uit.” Op deze manier organiseerde Dirk in de zomer van 2017 een knipdag in Kinderpretpark Julianatoren. Donoren mochten gratis naar binnen en familie en vrienden konden tegen een gereduceerd tarief een bezoek aan het park brengen. De opbrengst van deze kaartverkoop doneerde Kinderpretpark Julianatoren vervolgens aan Haarwensen. 

 

Auteur: Marianne van de Werken

Fotografie: Dirk Groeneveld