Vragen over doneren

Kan ik gekruld haar doneren?

Ja, dat mag. Er zijn immers ook kinderen met gekruld haar die een haarwerk nodig hebben.

Kunnen jullie extensions gebruiken?

Nee, de kwaliteit van extensions is minder dan recent afgeknipt haar. Dit komt omdat het haar in extensions al eens behandeld is. Wanneer wij de haarwerken laten maken, gaan wij uiteraard voor de mooiste stukken haar. En dat zijn de staarten die door de mensen worden afgeknipt en geen extensions.

Kunnen jullie gebruikte haarwerken of haarstukken ook gebruiken?

Nee, helaas kunnen wij geen reeds gemaakte of gebruikte haarwerken en/of haarstukken gebruiken. Deze zijn al bewerkt en kunnen niet nogmaals bewerkt worden. Wij leveren maatwerk en dit gebeurt met een nieuw/onbehandeld haar. We hopen dat je hier begrip voor hebt.

Hoe weet ik dat mijn haar goed is aangekomen?

Wanneer er een briefje met de naam, leeftijd en (e-mail)adresgegevens van de haardonor wordt meegestuurd, kunnen wij een ontvangstbevestiging toesturen. 

Moet mijn haar nog met een bepaald product behandeld worden voordat ik het doneer?

We ontvangen je vlecht het liefst schoon, droog en zonder stylingsproducten.

Kan ik mijn haar ook doneren als het in laagjes is geknipt?

Het haar mag ook worden gedoneerd als het in laagjes is geknipt, mits de kortste laag niet korter dan 25 cm is. Haar dat korter is dan 25cm. is kan namelijk niet gebruikt worden.

Kan ik zien wat er met mijn haar gebeurt als ik het heb gedoneerd?

Helaas kunnen wij het eindresultaat van het uiteindelijke haarwerk niet laten zien, want voor één haarwerk zijn meerdere staarten nodig. Wij sorteren de binnen gekomen vlechten op kleur, lengte en structuur. De vlechten die het meest op elkaar lijken worden verwerkt tot één haarwerk. Hierdoor is achteraf niet meer te zien waar jouw haar in verwerkt is. Ben je nieuwsgierig naar wat de kinderen van hun haarwerk vinden? Lees dan de bedankjes op de Foto’s en verhalen pagina.

En in deze speciale video kan je zien welke lange reis je vlecht gaat afleggen. 

Waar kan ik het haar laten afknippen?

Je kunt het haar gewoon bij je eigen kapper laten knippen. Leg goed uit dat je het haar wil doneren en zorg dat het wordt gevlochten voordat het wordt afgeknipt. Onder het kopje Kapsalons kun je ook de adressen vinden van kapsalons die bij ons zijn aangesloten. Sommigen knippen in geval van een haardonatie zelfs gratis of tegen een gereduceerd tarief . Je moet daarvoor wel een afspraak maken. Informeer voorafgaand aan je bezoek goed naar de voorwaarden.

Hoe oud mag het haar zijn?

De leeftijd van de haardonor maakt niet uit. Zolang het haar maar een kleur heeft die geschikt is voor een kind – dus geen grijs haar -. Haar wat meer dan 5 jaar geleden is afgeknipt, is langere tijd niet gevoed. Hierdoor droogt het haar uit en verliest het elasticiteit. Dit heeft als  gevolg dat het haar ook in het haarwerk heel gemakkelijk kan afbreken. Om deze reden zullen wij geen oudere vlechten verwerken tot een haarwerk. 

Waarom mag er geen geverfd of haar met high lights gedoneerd worden?

Voordat het haar wordt verwerkt tot een haarwerk wordt het deels ontschubt, dit voorkomt klitten in het haar. Wanneer wij dit doen bij behandeld (geverfd) haar gaat dit juist averechts werken. Wanneer het haar chemisch behandeld wordt worden de haarschubben opengezet om het haar een andere kleur te geven. Deze haarschubben gaan niet meer helemaal dicht.

Na het ontschubben worden alle haren stuk voor stuk op een netje geknoopt. In eerste instantie ziet het haarwerk er prachtig uit, maar na enkele uren dragen kunnen er veel klitten in komen. Deze klitten zijn in het verleden zo erg geworden dat haarwerken weggegooid moest worden.

Moet het haar los of in een vlecht gemeten worden?

Je mag het haar in een staart meten. Wanneer je het haar vlecht alvorens je het meet, kan het iets korter lijken.

Het kan voorkomen dat sommige kapsalons iets meer centimeters vragen. Zij willen er zeker van zijn dat zoveel mogelijk haar goed gebruikt kan worden. Wij zien bijvoorbeeld vaak staarten voorbij komen die net de 30 cm halen. In veel gevallen gaat veel van dit haar verloren omdat de rest te kort is.

Onze eisen zijn de minimale eisen. Als kapsalons daar net iets boven zit kunnen wij daar niets aan doen. Deze vrijheid hebben ze. Zeker gezien het feit dat veel kapsalon gratis of tegen een gereduceerd tarief voor ons knippen. Zij willen dat de geschonken uurtjes werk wel goed besteed kunnen worden.

Moet het haar echt 35 cm lang zijn?

Ja, het haar moet echt minimaal 30 cm lang zijn. ( voorkeur is 35 cm) De meeste haarwerken worden aangevraagd door meisjes. En zij wensen lang haar. Met 30 cm kunnen wij een haarwerk maken tot over de schouders. Voor korte haarwerk en de haarwerken voor jongens hebben wij voldoende haar op voorraad liggen. Langer haar is vanzelfsprekend ook heel erg welkom!

Vragen over de haarwerken

Welke kinderen komen er in aanmerking voor een kosteloos haarwerk?

Ieder kind tot en met 18 jaar, die door een vorm van alopecia (kaalhoofdigheid) of een medische ingreep zijn of haar haar verliest kan in aanmerking komen. Deze kinderen dienen een verklaring van de arts te kunnen overhandigen en in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort of in Nederland woonachtig zijn.

Kinderen die in België wonen kunnen terecht bij Haarwensen in België, zie www.haarwensen.be voor meer informatie.

Waar worden de haarwerken gemaakt?

Wij werken samen met Aderans. Deze firma laat haarwerken maken voor heel veel mensen. Zij hebben fabrieken in verschillende landen staan. Momenteel maken wij gebruik van de fabrieken in de Filipijnen en Laos. Via deze link kan je een filmpje bekijken waarin te zien is hoe en waar de haarwerken gemaakt worden. 

 

Moeten de ouders iets betalen voor een haarwerk?

Nee, het haarwerk is volledig kosteloos. Wij proberen wel te kijken of we de vergoeding vanuit de zorgverzekeraar kunnen ontvangen. Dit is slechts € 457,50 de overige kosten worden betaald uit de giften van organisaties en actievoerders.

Hoe worden de haarwerken gemaakt?

Om één pruik te kunnen maken hebben wij 4 á 5 staarten nodig. Al het binnengekomen haar wordt gesorteerd op kleur, lengte en structuur. Eens per 2 weken bestellen wij pruiken. Er worden dan 10 tallen staarten tegelijk naar de fabriek gestuurd. In de fabriek maken ze van de 5 losse staarten 1 staart. Hierbij worden alle beschadigde, korte en onbruikbare haren uit de staarten verwijderd. Vervolgens worden de bruikbare haren stuk voor stuk in een netje geknoopt. Hier zijn maar liefst 6 dagen voor nodig. Na ongeveer 2 á 3 maanden is de pruik klaar en terug bij de Stichting. Vervolgens wordt de pruik opgenomen in de voorraad van Haarwensen. Helaas kunnen wij dan niet meer zien welke staart in welke pruik terecht komt. Dit is niet meer te achterhalen.

De pruik blijft in de voorraad van Haarwensen tot dat een kindje de betreffende pruik uitkiest. Hij/zij gaat de pruik dan passen om te kijken of deze geschikt is voor hem/haar. Het kan dus zijn dat een pruik slechts een week in de voorraad staat en dan al door iemand wordt uitgezocht. Het kan echter ook zijn dat de pruik pas na een paar maanden een geschikte eigenaar heeft gevonden.

Via deze link kan je een filmpje bekijken waarin alle stappen te zien zijn. 

Vragen over de acties

Heeft Haarwensen ideeën of tips voor mijn actie

In de afgelopen jaren zijn er al veel leuke, originele en inspirerende acties voor Haarwensen georganiseerd. Wij helpen je graag met het opzetten van een actie. We hebben alvast een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet, zie; actievoorbeelden.

Ik heb een leuke actie bedacht, hoe kan ik jullie daarvan op de hoogte stellen en/of daarvoor uitnodigen?

Door het aanvraagformulier in te vullen op de website. Uiteraard kun je ook een e-mail sturen om ons op de hoogte te brengen van je actie. 

Vragen over de organisatie

Wanneer wordt mijn webshopbestelling bezorgd?

Je bestelling wordt binnen 2 werkdagen aan je verzonden. Doorgaans worden de pakketten de volgende werkdag door PostNL bezorgd. 

Hoeveel verzendkosten moet ik betalen?

De verzendkosten bedragen € 3,50 per bestelling. 

Kan ik als vrijwilliger helpen?

Jazeker! De vrijwilligers zijn erg belangrijk voor Haarwensen. Lees bij Word vrijwilliger alles over de mogelijkheden.

Ik wil me spreekbeurt over Haarwensen houden, mag ik promotiemateriaal?

Heel veel informatie over Haarwensen is op de website te vinden. Maar dit hebben we ook gebundeld in een handig document, dat kun je hier downloaden. Het promotiemateriaal kan besteld worden via onze webshop.

Hoeveel krijgt de directeur betaald?

Haarwensen heeft geen directeuren, enkel een bestuur, medewerkers en vrijwilligers. Zowel de vrijwilligers als de bestuursleden voeren hun taken belangeloos uit en krijgen hier geen vergoeding voor. De medewerkers krijgen wel betaald. Meer over de beloningen vind je terug in het beloningsbeleid.