favicon
Kale kinderen zijn toch geen handelswaar?!

Kale kinderen zijn toch geen handelswaar?!

24-10-2023

Al meer dan 15 jaar geeft de Stichting Haarwensen belangeloos, snel en gratis een haarwerk aan zieke kinderen die hun haar verliezen. Dit zijn duizenden kinderen die kaal worden door de behandeling tegen kanker, of door een andere medische aandoening.

Voor een ziek kind is het haarwerk gratis maar het moet uiteindelijk natuurlijk wel betaald worden. Naast enorm veel donaties van zowel haar als geld is voor Haarwensen de vergoeding van de zorgverzekeraar dan ook onmisbaar. Om die vergoeding te kunnen krijgen heeft Haarwensen een certificering. Zo kunnen veel meer kinderen een gratis haarwerk krijgen. 

De ANKO heeft echter besloten deze certificering in te trekken. Door deze beslissing komt Haarwensen niet meer in aanmerking voor de vergoeding van de verzekeraar, wat verstrekkende financiële gevolgen heeft. De zieke kinderen zijn hiervan de dupe.

Bedrijven die volgens vastgestelde criteria haarwerken aanmeten krijgen een certificering en sinds 2013 heeft ook Haarwensen zo’n certificering. De levering van haarwerken door Haarwensen voldoet immers aan alle regels, omdat haarwerken geschonken door Haarwensen uitsluitend worden aangemeten door gecertificeerde haarwerkbedrijven.

Het bestuur begrijpt dat Haarwensen als bedreiging wordt ervaren door een klein groepje haarwerkers die zich niet voor de stichting inzetten. Er kan immers geen haarwerk meer verkocht worden aan een kind dat gratis een haarwerk van Haarwensen heeft gekregen. Dat dit blijkbaar vooral als gemiste omzet wordt gezien, is betreurenswaardig.

Haarwensen verwachtte dat de ANKO sectie haarwerken, voor het grootste deel bestaand uit (en bestuurd wordt door) collega’s, kappers en haarwerkers, een goed en mooi doel als Haarwensen zouden ondersteunen. Haarwensen had verwacht dat ook de ANKO van mening zou zijn dat kinderen met kanker geen markt zijn en dat zij allemaal recht hebben op een haarwerk van echt haar, ook als hun ouders dat niet kunnen betalen. Niets blijkt echter minder waar, voor een kleine invloedrijke groep binnen de sectie.

Voor Haarwensen is het de vraag of we ondanks deze financiële aderlating, toch alle kinderen t/m 18 jaar gratis van een prachtig haarwerk kunnen blijven voorzien.

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, dan kan je ons bereiken via: 0297-745300.